Saltar al contenido

Proton catat jualan 14,787 unidades pada junio – naik 51%, jualan separa pertama 2022 cecah 60,124 unidades

Proton mengumumkan bahawa ia berjaya mencatatkan jualan sebanyak 14,787 unidades sepanjang bulan Jun, iatu prestasi jualan bulanan terbaik pernah dicatatkan untuk sepanjang tahun ini. Walau bagaimanapun, angka berkenaan bukan hanya dikira berdasarkan jualan tempatan, malah turut termasuk penghantaran ke pasaran eksport.

Menurut syarikat tersebut dalam kenyataan yang dikeluarkan, prestasi yang memberangsangkan berkenaan menunjukkan komitmen mereka bagi menyelesaikan isu bekalan komponen, yang sebelum ini menyaksikan banyak tempahan dari pelanggan yang tertanggguh.

Angka yang ditunjukkan tersebut mewakili peningkatan sebanyak 51.0% berbanding bulan lalu dan menjadikan jumlah jualan kumulatif tahunan 2022 adalah 60 124 unidades, atau peningkatan sebanyak 3.9% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Proton turut menyatakan bahawa ia masih mengekalkan kedudukan di tangga kedua di dalam industri automotif tempatan dengan anggaran pegangan pasaran semasa sebanyak 22,6%. Manakala jumlah pegangan pasaran tahunan mencatatkan 18,2%, penurunan sebanyak 5,1% berbanding enam bulan pertama pada tahun lepas. Jumlah Volum Industri (TIV) dianggarkan sebanyak 331.164 unidades.

Dari keseluruhan jumlah jualan bulan lalu, Proton Saga 2022 yang diperkenalkan pada 12 Mei lalu menjadi pemacu utama dengan 5,460 unit telah didaftarkan pada bulan lepas, sekaligus melonjakkannya kembali menjadi sedan sedan segmen-A paling laris di Malaysia, dan mencatatkan jumlah jualan fa kenan unit 2 ini.

SUV del segmento B Proton X50 pula mencatatkan jualan bulanan terbaik pernah direkodkan sejak ia dilancarkan dengan 4,473 unidades berjaya dihantar kepada pelanggan bulan lalu, dan ia masih SUV paling laris di Malaysia buat masa sekarang. Manakala SUV Proton X70 yang baharu sahaja dikemaskini pada bulan lalu mencatatkan jualan bulanan 2969 unidades; bukan sahaja mencatatkan prestasi terbaiknya sepanjang tempoh 20 bulan kebelakangan ini, malah masih bergelar C-segment SUV paling laris dalam negara.

Satu-satunya MPV dalam barisan model Proton iaitu Exora berjaya dijual sebanyak 513 unit sepanjang Jun, menjadikan ia kekal sebagai MPV segment-C paling laris di Malaysia. Kembar segmento-B iaitu sedán Proton Persona y hatchback Proton Iriz pula masing-masing mencatatkan jualan 1,224 unidades y 421 unidades y meletakkan mereka di possi ketiga y keempat dalam segmen masing-masing.

“Jun adalah bulan yang sibuk bagi industria automotriz dengan kebanyakan jenama berusaha mengeluarkan sebanyak mungkin kenderaan bagi memenuhi permintaan pasaran. Pengumuman bahawa insentif SST akan berakhir pada 1 Julai juga mendorong tempahan apabila pelanggan bergegas mengambil kesempatan daripada penjimatan yang ditawarkan. Proton telah carryeima lebih daripada 150,000 tempahan untuk enam bulan pertama tahun ini dan sekiranya ditambah kepada pesanan yang diterima pada tahun 2021, kami perlu bekerja keras dalam memastikan penghantaran kenderaan dilakukan dengan secepat mungkin seterusnya memenuhi pemintaan pemlangan, pkataan.

«Kami bersyukur bahawa isu bekalan komponen dapat diselesaikan secara berperingkat, ia bukan sahaja dapat meningkatkan pengeluaran, tetapi juga memberi positive impak kepada rangkaian selepas jualan. Seperti yang dijanjikan, semua cawangan 3S/4S kami kini mempunyai stok tiga in dani bulanya bagi komp) di gudang alat ganti kami. Isu bekalan bagi komponen yang lain juga sedang diselesaikan, dan kami berharap dapat memberikan tahap perkhidmatan selepas jualan yang lebih baik kepada pelanggan kami tidak lama lagi”, tambahnya lagi.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.