Saltar al contenido

Honda ADV 160 tiba di Indonesia – enjin 156.9 cc baru, sistema kawalan cengkaman, ABS, ruang simpanan 30L

Akhirnya hari ini, PT Astra Honda Motor melancarkan secara rasmi Honda ADV 160 untuk pasaran Indonesia, dengan ditawarkan dalam dua versi iaitu CBS dan ABS + HSTC, pada harga masing-masing 36 juta rupiah (RM10,624) dan 39.25 juta rupiah (RM11, 583).

Tidak banyak perubahan kosmetik yang dilakukan pada skuter ala aventura ini, dengan lampu hadapan dan belakang yang kelihatan masih lagi sama, panel tetapi tepi, dari hadapan hingga ke belakang adalah sedikit berbeza. Selain daripada itu, modelo baru ini juga ditambah dengan penghadang angin hadapan yang boleh dilaras dua kedudukan serta pengecas usb di bagagian ruang simpanan kecil bawah pemegang.

Perubahan lain yang dilakukan adalah tinggi tempat duduk, yang dijadikan lebih rendah untuk menyenangkan pengguna, ruang simpanan bawah tempat duduk bertambah besar dua litro menjadi 30 litros serta rekaan medidor de panel digital baru.

Naik taraf paling utama pada ADV 160 ini, seperti yang dapat dilihat melalui namanya adalah enjin satu silinder suntikan bahan api 156,9 cc eSP+ yang dipadankan bersama transmisi CVT untuk menghasilkan kuasa 15,8 PS pada 8500 rpm y 14,7 Nm tork pada 6500 rpm. Kuasa ini adalah sama seperti Vario 160 dan Air Blade 160 yang menggunakan enjin sama.

Untuk versi ABS, selain sistem brek anti kunci yang dilaksanakan melalui tetapan cakera depan dan belakang, ia juga ditambah dengan sistem kawalan cengkaman HSTC yang boleh mengelakkan gelinciran pada roda belakang serta lampu amaran kecemasan (señal de parada de emergencia).

Kelengkapan lain skuter ini masih lagi sama seperti ADV 150 yang diperkenalkan kali pertama pada tahun 2019, termasuk fork teleskopik di hadapan, dua penyerap hentak Showa di belakang dengan tabung gas, rim 14 inci di hadapan dengan tayar 110/80, rim 13 inci di belakang dengan tayar 130/70, lampu hadapan LED serta sistem kunci pintar.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: